La serviciu cu bicicleta

La serviciu cu bicicleta

 

În cadrul proiectului PORTIS (PORT – Cities: Innovation for Sustainability) a fost lansată inițiativa încurajării cetățenilor Constanţei de a utiliza bicicleta ca mijloc de deplasare către şi de la locul de muncă.

În acest sens, 10 persoane voluntari s-au alăturat acestei iniţiative și au primit gratuit în custodie, pentru o perioadă de 2 luni, biciclete electrice pe care le vor putea utiliza după cum consideră de cuviință, dar în special pentru a se deplasa de la domiciliu la locul de muncă, pe toată perioada derulării proiectului pilot.

Persoanele care au intrat în acest program au beneficiat de o evaluare a stării de sănătate la începutul perioadei de utilizare a bicicletelor și de asemenea, starea de sănătate li se va evalua și la încheierea acestei perioade, în vederea demonstrării avantajelor mersului pe bicicleta pentru sănătate.

Proiectul PORTIS este finanțat de către Comisia Europeană prin Programul HORIZON 2020, prin inițiativa CIVITAS și își propune să promoveze mobilitatea urbană durabilă la nivelul municipiului Constanța.

„Mersul pe bicicletă poate reprezenta o alternativă de mobilitate în municipiul Constanța. Prin acest proiect pilot, ne propunem să îi încurajăm pe constănțeni să folosească bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă și nu numai. Municipalitatea va încuraja velo-mobilitatea iar în perioada următoare vor fi făcute investiții în dezvoltarea facilităților dedicate mersului pe bicicletă, urmând a fi amenajate culoare speciale pentru biciclete de-a lungul marilor bulevarde, precum și în zona centrală a orașului. De asemenea, sperăm cât de curând să fie operaționalizat și sistemul de bike-sharing, astfel ca turiștii și cetățenii să poată apela la această formă sănătoasă de deplasare, mai ales pe distanțe scurte.” ne-a declarat doamna Viorica-Ani Merlă, director executiv al direcției Programe și Fonduri Europene din cadrul Primăriei Constanța și coordonator local în cadrul proiectului CIVITAS PORTIS.